След двугодишна пауза, породена от Ковид пандемията, на 3-ти и 4-ти юни 2022 година във Велико Търново, ЦМЕДТ „Амалипе“ организира 17-ия детски ромски фестивал „Отворено сърце“.
На откриването присъстваха Н.пр. Мартина Фийни – посланик на Ирландия и координатор на Посланическата група по ромските въпроси, депутатите от Комисията по образованието и науката към 47 НС – Антония Димитрова, Деница Сачева и Костадин Ангелов, директорът на ЦОИДУЕМ д-р Лало Каменов, г-жа Яна Малашева като представител на МОН, областния управител на Велико Търново Людмила Илиева, председателят на Българо-швейцарската търговска камара Бони Бонев, представители на неправителствени организации и др.

Част от програмата на фестивала бе и организираната кръгла маса на тема: Ромската култура в образованието: мост между поколенията, между традиционното и модерното. По време на кръглата маса, д-р Лало Каменов представи акцентите от дейността на ЦОИДУЕМ относно утвърждаването на интеркултурното образование в образователната система.

Участие във фестивала взеха над 1500 деца и ученици от близо 80 училища от цялата страна. Над 60 от образователни институции взели участие в Националния ромски детски фестивал „Отворено сърце“ са бенефициенти на ЦОИДУЕМ и са получили финансиране и за изявите си по време на фестивала. За първа година ЦОИДУЕМ връчи специални награди за индивидуални изпълнения.
В рамките на три дни Старопрестолен Търново отново стана център на мултикултурализма и събра енергията и силата на автентичността на ромската етнокултура.